amat's FotoPage

By: amat shaban

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]
Tuesday, 9-Sep-2008 15:53 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 6 photos...



Pada bulan ogos 2008 telah berlangsung pameran MAHA di Mardi serdang. Sebelum ni memang ada buat tapi tak berkesempatan nak gi..Kali ni rasanya takleh nak lepaskan peluang sebab bukan selalu ada...Macam2 yang ada kat sana dari penternakkan, pertanian, produk industri kecil jentera dan macam2 lagilah.
Tempatnya memang besar makan masa satu hari jugek kalau nak pusing keliling..untuk pergi ke satu-satu tempat perlu naik trem...ala bayar singgit jer tapi kalau nak save sangat jalan kai ler, tu pun kalau larat..
Masa pameran tu dibuat time cuti sekolah, ramai jugek yang datang bawak anak-anak boleh la mereka berjalan-jalan sambail belajar...bagi sesiapa yang nak buat bisnes ha kat sini memang sesuai kalau nak belajar nak cari kenalan ke contact ke untuk nak memulakan bisnes dan tahun ni spesial sikit sebab ada pertunjukkan rodeo yang di terbangkan khas australia..So see u next year MAHA hehehe...




Friday, 15-Aug-2008 21:07 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 10 photos...


Le tour De Phuket..

Pada bulan april 2008 saya dan dua orang rakan terbang ke phuket...setelah hampir sebulan merancang maka hari yang ditunggu pun tiba..First time jejak kaki ke phuket, kami dapat rasakan mesti sukar kerana kelainan bahasa yang sememangnya langsung tak paham..

Mujur ada rakan yang terer speaking...mudah ler ckit nak berurusan masa kt sana..Bertolak dari lct jam 10pagi penerbangan tak lama dalam 2jam sampai ler...kalau gi indon tu takde masalah lagi sebab ramai kawan disana, tapi disini em..nampaknya kena cari kawan orang thai la pulak, masa tengah termenung di airport kami disapa oleh seseorang , rupanya ejen pelancongan kalau tak salah namanya chang...

Nasib baik ler dia nyer english bleh paham kalu tidak haru jugek..setelah berbincang kami pun menyewa transport, kete honda jazz tu...sewa boleh tahan la kalau duit malaysia lebih kurang rm 200 untuk 3 hari 2 malam. Menurut chang patong beach merupakan tempat tumpuan pelancong..apa lagi patong beach here we come..rasanya macam bawak kete kat malaysia jer sebab jalan raya kat sana tak jauh beza dengan sini..kami menginap di hotel belaire...penginapan termasuk pakej island tour...

Dah check in perut lapar la pulak...nak makan tapi ada rasa cuak sikit..so kami pun belilah buah2an banyak2...maka makan buah jer la malam tu..em dah macam tarzan la pulak hehehe....keesokkan pagi jam 8.30 kami dibawa kepantai untuk island tour..lawatan kami ke sekitar phi-phi island, tempat ni pernah menjadi tempat penggambaran filem `the island' lakonan leonardo de caprio (betul ke aku eja ni)..jangan kena saman dgan hollywood dah ler ..

setelah penat pusing2 pulau maka tiba waktu makan tgh hari...alamak camna ni..rasa agak was2 jugek..rupanya sangkaan kami meleset melihat pelayannya memakai tudung terasa lega dihati...apa lagi kami pun makan macam orang tak jumpa nasik seminggu lagipun dia punyer masakan perghhh best lagi2 dianyer tomyam puhh berasap...free maa

Malam hari kami berjalan sekitar bangla street..kat sini banyak pub2 disko dan macam2 ler...tapi kami ada agenda tersendiri...rugi rasanya kalau dah sampai sini tak tengok TOMOI wachaaa..biasa tengok kat tv la ni live n real...menakjubkan, rasanya kalu kene penumbuk ahli tomoi ni mau tidur kat hospital gamaknyer...

malam tu kami merayau sepuasnya sebab besok nak balik huhuhu...besoknyer masing2 bangun lambat, penat...kul 12 check out n gi makan tgh hari..rupanya banyak jugek kedai muslim ada kat sini...em dah nak balik baru perasan takpelah lain kali kalau kesini dah tau mana nak pergi...Lepas makan gi carik ole2 nak bawak pulang..masa amat cmburu sedar2 dah kul 2 flight kul 4..em bertolaklah ke airport.Sebenarnya 3hari 2malam memang tak cukup untuk bercuti di phuket..banyak tempat yang tak dapat gi...

Tapi tak mengapa kami dapat pengalaman berharga disana, lepas ni kalau ke sana dah tau mana tempat untuk dituju...next time phuket I Will Be Back to see uu...adios and sawadikap...



Wednesday, 6-Aug-2008 16:22 Email | Share | | Bookmark

medan
medan
medan
View all 7 photos...


Saturday, 7-Jun-2008 16:32 Email | Share | | Bookmark

-Jalan-jalan pegi medan....

Medan merupakan tempat pertama dikunjungi, masa tu baru-baru dapat pasport...rasanya kalau tak digunakan rugi lak...Jadi pas dapat pasport jer terus booking tiket flight..pergi berdua jer ngan member baik...sebelum pergi member ni ada kawan kat medan namanya Ateng...

Sampai kat medan je ateng dah tunggu...lantas terus dibawa sekitar medan, mula2 nak gi danau toba sebab kalau gi medan tak sah lawatan kalau tak singgah kesitu...tapi Ateng memberi cadangan untuk bersantai di gunung leisur (bukit lawang)...

Macam menarik bunyinya...tanpa banyak soal setuju jer...sampai kat sana dalam kul 1pagi sebab sampai kat airport medan kul 9mlm..perjalanan ke sana memakan masa 3jam...
Esoknyer pagi2 dah bangun dan bersiap untuk masuk hutan..ditemani 2 orang renjer kami pun memulakan perjalanan.....

Nyaman tak terkata yelah melihat kehijauan bumi tuhan yang masih asli, sungguh menyegarkan...ada pokok hutan yang berusia lebih dari 100 tahun masih berdiri gagah...
Sebenarnya selain dari keindahan alam semulajdi bukit lawang juga menjadi tempat perlindungan kepada orang utan...tugas renjer disini memelihara dan menjaga orang utan..yang menariknya kalau ada orang utan yang mengganggu pelancong akan dikenakan tahanan...macam banduan lak hehehe...

Masa kat sana sempat jugek main cubing...pelik kan bunyinyer..ala dia lebih kurang macam main rafting bezanya bot getah yang digunakan dari tiub getah lori yang dicantumkan...syok juge...teringat masa bebudak dulu...

Tapi disebalik keindahan hutan tersimpan satu kisah yang tragik, pada tahun 2002 tempat ni pernah dilanda banjir yang besar, dan paling menyedihkan ramai yang telah menjadi mangsa korban dan harta benda habis musnah...sedih mendengarnya tapi tu semua ketentuan ilahi...terimalah takdirnya...

pada petangnya kami bertolak semula ke town (medan) menginap sehari dan esok petangnya berlepas pulang ke malaysia...rasanya tak cukup masa kat sana sebab ada banyak lagi tempat2 menarik nak dikunjungi..tapi takpe lain kali aku pasti akan datang lagi...




Saturday, 7-Jun-2008 15:59 Email | Share | | Bookmark

 
 
 
View all 7 photos...

Masa kat bali selain dari melawat tempat2 indah kami juge ada buat aktiviti lain, nak kata lasak 2 tak jugek tapi kira advanture juge....


[<<  <  [1]  2  3  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net